Δευτέρα 30 Απριλίου 2012


Συνάδελφοι

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου μας απέστειλε επιστολή στα πολιτικά κόμματα:
  ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΛΑΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ζητώντας απ' αυτά συνάντηση με σκοπό να τους εκθέσουμε τα προβλήματά μας και να πάρουν θέση σ' αυτά. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε επίσης στα ΜΜΕ. Ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας για συνάντηση 4 κόμματα. Οι συναντήσεις έγιναν ανάμεσα σε αντιπροσώπους της Επιτροπής με εκπροσώπους των κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα άλλα κόμματα θα μας απαντήσουν ... μετά τις εκλογές!
Παραθέτουμε παρακάτω τις απαντήσεις των κομμάτων αυτών πάνω στην επιστολή μας

1. ΣΥΡΙΖΑ


Δημήτρης Στρατούλης
Συντονιστής Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας

Απαντήσεις στις ερωτήσεις του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

α) Εγκρίνετε τις διαδοχικές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις μας κύριες και επικουρικές;
Όχι μόνο δεν τις εγκρίνουμε, αλλά τις καταγγέλλουμε με κάθε τρόπο, γιατί με αυτές τις περικοπές οι επικουρικές συντάξεις σας εξαερώθηκαν και οι κύριες συντάξεις σας μετατράπηκαν στην κυριολεξία σε παιδικά φιλοδωρήματα. Η τρόικα και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι στην Ελλάδα, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με αυτές τις περικοπές των συντάξεων σας είναι, σαν να σας έκλεψαν το φαγητό από το οικογενειακό τραπέζι για να το δώσουν στους τοκογλύφους πιστωτές της χώρας και στους τραπεζίτες.
β) Μετά τις εκλογές θα εφαρμόσετε και άλλες περικοπές όπως αυτές διαφαίνονται και απορρέουν από τα μνημόνια;
Μετά τις εκλογές, εάν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι νέοι εμποδίσουν με την ψήφο τους νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αναδείξουν ισχυρή την Αριστερά, ενδυναμωμένο το ΣΥΡΙΖΑ και ανοίξουν το δρόμο για κυβέρνηση των δυνάμεων της Αριστεράς, δεσμευόμαστε ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα εφαρμόσει αυτές τις περικοπές, αλλά θα αποκαταστήσει και θα αυξήσει τις συντάξεις, ως εργαλείο για την αύξηση της αγοραστικής σας δύναμης και αναζωογόνησης της οικονομίας και της κοινωνίας.
γ) Σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας του κόμματός σας και συμμετοχής σας σε κυβερνητικό σχηματισμό σκοπεύετε να καταργήσετε τους νόμους και τις αποφάσεις που αφαίρεσαν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών είτε κατά το πρόσφατο, είτε κατά το απώτερο παρελθόν;
Η πρώτη μας ενέργεια ως κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι η καταγγελία και η ακύρωση των μνημονίων της καταστροφής, των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων των προσκυνημένων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα και των εφαρμοστικών τους νόμων, με τους οποίους περικόπηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις σας και αρπάχτηκαν με το λεγόμενο «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου πάνω από τα μισά των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων σας.
δ) Αναγνωρίζετε ότι οι συντάξεις  είναι κοινωνικό δικαίωμα που απορρέει από την ήδη παραχθείσα εργασία μας και ως εκ τούτου το ύψος τους δεν μπορεί να μειώνεται κατά το δοκούν, ούτε να αποτελεί τον βολικότερο τρόπο για την πληρωμή των δανειστών;
Ναι, οι συντάξεις σας είναι κοινωνικό αγαθό και συνταγματικό, κοινωνικό και ανθρώπινο δικαίωμά σας, ως αντιστάθμισμα για την πολύχρονη εργασία σας και στις ασφαλιστικές εισφορές σας. Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται οι μειώσεις των συντάξεών σας από τις δουλικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και από τη συμμορία της τρόικα ως δημοσιονομικό εργαλείο μείωσης των δημοσίων δαπανών και ως μέσο αποπληρωμής των τοκογλύφων δανειστών της τρόικας.
ε) Παραδέχεστε ότι τα αφαιρεθέντα ποσά των συντάξεών μας αποτελούν περιουσιακό μας στοιχείο και είναι παράνομη και αυθαίρετη η υφαρπαγή τους;
Ναι, και γι΄ αυτό πρέπει να επιστραφούν τα διαχρονικά λεηλατημένα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τις τράπεζες, τα πολιτικά και οικονομικά λαμόγια και τους τζογαδόρους αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης με την ακύρωση του κουρέματος των ομολόγων του δημοσίου που κατείχαν τα ασφαλιστικά ταμεία με την επαναθέσπιση της τριμερούς χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και με συμπληρωματικούς πόρους που θα προέλθουν από ειδικές και έκτακτες φορολογίες στους πλούσιους, στον πλούτο και στις τράπεζες.

Σας απευθύνω τα συγχαρητήρια του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότησή σας και εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στους αγώνες σας.


2. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ




Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας μας με τον Γιάννη Μανώλη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο Γιάννης Μανώλης δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή μια άμεση απάντηση στα ερωτήματά μας, γιατί κάτι τέτοιο θα προϋπόθετε απόφαση του Συμβουλίου του κόμματος. Ο ίδιος όμως θεωρεί τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτονόητες και εφόσον οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα είναι στην επόμενη βουλή θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για την ανατροπή των άδικων μέτρων.
3. ΑΝΤΑΡΣΥΑ


  ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής

κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας

Οδός 3ης Σεπτεμβρίου 72, Τ.Κ. 104 33 ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 210-8816920, Fax: 210-8816765, Email: antarsya@antarsya.gr







Προς το Κίνημα Συνταξιούχων





Αγαπητοί συναγωνιστές και φίλοι

Του Κινήματος Συνταξιούχων



Όπως σας εκθέσαμε και κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας εμείς θεωρούμε ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα – εγκλήματα της ντόπιας πλουτοκρατίας κατά του εργαζόμενου λαού τη διαχείριση και λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κόσμου της δουλειάς. Ανυπολόγιστες είναι οι διαστάσεις της αρπαγής και κατάχρησης των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλισμένων μέσα από την άτοκη ή χαμηλότοκη διαχείριση των υποχρεωτικών τους καταθέσεων στις Τράπεζες, για θαλασσοδάνεια προς κάθε είδους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με τον τζόγο στα χρηματιστήρια όπου χάνονταν δεκάδες δισεκατομμύρια. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των συνταξιούχων θα ήταν σήμερα απόλυτα διασφαλισμένα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η ληστρική διαχείριση απ’ τη μεριά των κεφαλαιοκρατών και των κυβερνήσεών τους.


Σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα οδηγείται προς την ολοκληρωτική καταστροφή στα πλαίσια της πολιτικής του Μνημονίου και με το «κούρεμα» του περιβόητου PSI που έχουν επιβάλλει οι ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ και η κυβέρνηση που χωρίς καμιά λαϊκή νομιμοποίηση συνυπέγραψε τις εντολές της Τρόϊκα. Με τα μέτρα αυτά τα ταμεία χάνουν το 53,5% των καταθέσεών τους, που χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους η Τράπεζα της Ελλάδας τα είχε μετατρέψει σε κρατικά ομόλογα. Και ενώ οι τράπεζες αποζημιώνονται για τα δικά τους ομόλογα με την λεγόμενη «ανακεφαλαιοποίηση» και . με δεκάδες δισεκατομμύρια, τα ασφαλιστικά ταμεία καλούνται αντίθετα να αντιμετωπίσουν τη νέα ληστεία με εξοντωτικές περικοπές σε βάρος των εργαζόμενων.


Είναι λοιπόν σαφές, απαντώντας στα ερωτήματά σας ότι

·    Απορρίπτουμε όλες τις διαδοχικές περικοπές που έχουν γίνει στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και θεωρούμε την ματαίωσή τους υπόθεση όχι μόνο των συνταξιούχων αλλά του κινήματος των εργαζόμενων συνολικά.

·         Απαιτούμε την επιστροφή του συνόλου των κεφαλαίων που αφαιρέθηκαν με ευθύνη των τραπεζών και των κάθε είδους κερδοσκοπικών επιχειρήσεων ανάμεσα στ’ άλλα και μέσα απ’ την κατάργηση των σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών τους απ’ τις κυβερνήσεις.

·         Απορρίπτουμε κάθε παράταση του εργάσιμου βίου και απαιτούμε τη  μείωση των χρόνων εργασίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά.

·         Απαιτούμε αξιοπρεπή κατώτατη σύνταξη στα 1100 ευρώ και πλήρη σεβασμό της ανταποδοτικότητας των αποδοχών των συνταξιούχων σύμφωνα με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τους.

·         Απαιτούμε να καταργηθούν τα χαράτσια για την εισαγωγή στα νοσοκομεία και για τα εξωτερικά ιατρεία. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων χωρίς καμιά συμμετοχή.

·         Προσλήψεις γιατρών και κάλυψη κενών θέσεων στο ΙΚΑ, επαρκή και σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα , μείωση του χρόνου ραντεβού στα ιατρεία, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο οικογενειακός γιατρός.



Η ικανοποίηση αιτημάτων σαν τα παραπάνω  θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις της αποδοκιμασίας της κυρίαρχης πολιτικής και των εκπροσώπων της στις επερχόμενες εκλογές και από την αντίστοιχη ενίσχυση των ταξικών, ενωτικών και ανατρεπτικών δυνάμεων του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Ακόμα περισσότερο θα εξαρτηθεί απ’ τους αγώνες της επόμενης μέρας.

 Με εκτίμηση, και αγωνιστικούς χαιρετισμούς


Τα μέλη της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής

της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.


Κώστας Κωστόπουλος

Χρίστος Μπίστης



Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 Με αφορμή τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, θέλουμε να σας πληροφορήσουμε για την ίδρυσή μας   και να   ζητήσουμε συνάντηση με εκπροσώπους του Κόμματός σας,  προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με τις Θέσεις σας για τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Είμαστε ένα καινούριο και υπό διαμόρφωση ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, ώριμο τέκνο των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε.

Αποφασίσαμε να μην παραμείνουμε άλλο παθητικοί παρατηρητές και εξιλαστήρια θύματα μιας πρωτοφανούς επίθεσης που διεξάγεται  εναντίον μας τα τελευταία χρόνια.



Οι  Κυβερνήσεις της Τρόικας, χωρίς καμιά νομιμοποίηση, αποφάσισαν ερήμην μας και έβαλαν σε εφαρμογή ένα σχέδιο καταλήστευσης τόσο των συντάξεων όσο και των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

 Ένα σχέδιο που υλοποιείται σε εφαρμογή των μνημονίων, και  εξελίσσεται με βάρβαρο και οδυνηρό τρόπο σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και των οικογενειών μας.

Η αφαίμαξη   των συντάξεων, Κύριων και Επικουρικών,  με τις κάθε είδους οριζόντιες και αυθαίρετες περικοπές που επιβλήθηκαν, σε συνδυασμό με την  μείωση του αφορολόγητου,  τα χαράτσια και τις εισφορές, έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός μας σε πρωτοφανή επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες αποδοχές, τις ανάγκες και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας.

Επισημαίνουμε ότι για σημαντικό αριθμό συνταξιούχων έχει περικοπεί, με διάφορα προσχήματα και αιτιάσεις, μέχρι και το 70 % της σύνταξης! Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εκρηκτικά προβλήματα και έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες συνταξιούχους.

Για όλα όσα  έγιναν, γίνονται και δρομολογούνται εναντίον μας θα θέλαμε μια ενημερωτική  συνάντηση της  Διοικούσας Επιτροπής με εκπροσώπους του Κόμματός σας, πριν τις εκλογές.

Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει  η τοποθέτησή σας πάνω στα παρακάτω καυτά ερωτήματα που μας απασχολούν.

α) Εγκρίνετε τις διαδοχικές περικοπές που έγιναν στις συντάξεις μας κύριες και επικουρικές;

β) Μετά τις εκλογές θα εφαρμόσετε και άλλες περικοπές όπως αυτές διαφαίνονται και απορρέουν από τα μνημόνια;

γ) Σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας του κόμματός σας και συμμετοχής σας σε κυβερνητικό σχηματισμό σκοπεύετε να καταργήσετε τους νόμους και τις αποφάσεις που αφαίρεσαν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και περιουσιακά στοιχεία των Ασφαλιστικών Οργανισμών είτε κατά το πρόσφατο, είτε κατά το απώτερο παρελθόν;

δ) Αναγνωρίζετε ότι οι συντάξεις  είναι κοινωνικό δικαίωμα που απορρέει από την ήδη παραχθείσα εργασία μας και ως εκ τούτου το ύψος τους δεν μπορεί να μειώνεται κατά το δοκούν, ούτε να αποτελεί τον βολικότερο τρόπο για την πληρωμή των δανειστών;

ε) Παραδέχεστε ότι τα αφαιρεθέντα ποσά των συντάξεών μας αποτελούν περιουσιακό μας στοιχείο και είναι παράνομη και αυθαίρετη η υφαρπαγή τους;

Πιστεύουμε ότι τα κόμματα που ζητούν την ψήφο του Ελληνικού Λαού πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια και συνέπεια απέναντι στο μεγάλο αυτό πρόβλημα και περιμένουμε να ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας.

Επισημαίνουμε ότι οι απαντήσεις σας θα αναρτηθούν στο blog (http://www.pes-ote.blogspot.com) του Σωματείου μας προς ενημέρωση όλων των συνταξιούχων.



H προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή:


5 σχόλια:

  1. Ποιά Κόμματα;;;
    Το ΠΑΣΟΚ...
    Η ΝΔ...
    Η ΚΑΚΑ (κατσέλη καστανίδης)...
    και ποιό άλλο;;;
    Μπορούμε να μάθουμε;;
    Δε σας τάπα εγώ Δημόσιες Σχέσεις κάνει η Διοικούσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι η απάντηση κάποιου κόμματος ( ΔΗΜΑΡ ) λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά η ΔΗΜΑΡ απάντησε ή όχι. Άντε γιατί αύριο ψηφίζουμε. Μη ψηφίσουμε ΔΗΜΑΡ και μας προκύψει ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για μερικούς αχαρακτηριστους .......

    η επιτροπή έστειλε e-mail σε όλα τα κόμματα
    μας κάλεσαν για συνάντηση τα παρακάτω
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
    ΣΥΡΙΖΑ
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Όσα κόμματα απάντησαν εγγράφως έχουμε αναρτήσει τις απαντήσεις τους.

    πάντως παραχωρώ την θέση μου σε όποιον επιθυμεί ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Γ. Θαλασσινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΙ κ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΕ...
      ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΙΤΕΣ;
      ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΑΣ...
      ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ...
      ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ...

      Διαγραφή

Επισκέψεις από 21-2-2012