ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
Ασφαλιστικά Ταμεία:  Η μεγάλη ληστεία

Μανόλης Βασιλάκης
Μέλος του ιδρυτικού πυρήνα της Ενιαίας Αριστερής Κίνησης (ΕΝ.Α.Κ.)
Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων αρχίζει από την δεκαετία του ’50. Από το 1950 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 τα αποθεματικά των Ταμείων ήταν σε άτοκους λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Και με αυτά τα λεφτά χρηματοδοτούσαν τον Μποδοσάκη τον Νιάρχο τον Ανδρεάδη και τους λοιπούς «επιχειρηματίες» για να έρθει η πολυπόθητη «οικονομική ανάπτυξη» που όμως αφορούσε τους λίγους. Έχει υπολογιστεί ότι οι απώλειες από τόκους την περίοδο αυτή (με μεγάλες περιόδους υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων) ανέρχονται στο ποσό των 70 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ ή 25 τρις δραχμές..Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε και το ότι την περίοδο εκείνη η κλοπή – γιατί περί κλοπής πρόκειται – δεν είχε γίνει τόσο αισθητή γιατί και οι συντάξεις ήταν χαμηλές και οι συνταξιούχοι ήταν λίγοι.
Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου η οποία ήταν και η μόνη που έδωσε μια κάπως ορθολογική και βιώσιμη (για εκείνη την εποχή) λύση. Τα κεφάλαια των Ταμείων ήταν μεν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά τοκίζονταν με επιτόκιο 14% (όταν βέβαια τα επιτόκια στις καταθέσεις ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 20%)
Όταν έφτασε ή ώρα όμως να πάρουν τις συντάξεις τους οι εργαζόμενοι που τόσα χρόνια πλήρωναν τις εισφορές τους οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη έφτασαν στο σημείο να τους ζητάνε και τα ρέστα… Άρχισαν να επικαλούνται το «δημογραφικό πρόβλημα» και την «αύξηση του προσδόκιμου ζωής»…
Και συνέχισαν την προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων σε όφελος του κεφαλαίου. Επειδή η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο έπρεπε να καλύψουν την όλη προσπάθεια με φερετζέ. Και βρήκαν το κόλπο των δήθεν υψηλών αποδόσεων που θα προσέφερε η επένδυση μέρους των αποθεματικών σε μετοχές και σε προϊόντα υψηλού κινδύνου. Με ποιο τρόπο;
Το 1992 η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθετεί για πρώτη φορά την τοποθέτηση του 20% των αποθεματικών των Ταμείων σε μετοχές και σε τραπεζικά προϊόντα υψηλού ρίσκου.
Το 1995 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (με συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας) πλέον επιτρέπει την πρόσληψη από τις Διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων Τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε ρόλο συμβούλου.
Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη (και πάλι με συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας) ανεβάζει το ποσοστό των αποθεματικών που τζογάρονται στο χρηματιστήριο στο 23%. Την ίδια περίοδο (συμπτωματικά άραγε;) μεταβιβάζεται ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος στον ιδιωτικό τομέα και γιγαντώνεται το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο.
Μήπως τελικά οι αποδόσεις των κεφαλαίων των ασφαλιστικών Ταμείων ήταν υψηλές;
Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσες φορές θα παίξεις γκανιάν τον Αστραχάν στον ιππόδρομο και θα κερδίσεις;
Ακριβώς αυτό έγινε. Τα ταμεία την τριετία 1999-2002 έχασαν γύρω στα 3,5 δις ευρώ.
Αλλά δεν έφτανε αυτό.
Το 2003 η κυβέρνηση Σημίτη επέτρεψε στα Ταμεία να επενδύουν τα αποθεματικά τους σε χρηματιστηριακά παράγωγα. Χρηματιστηριακά προϊόντα πολύ υψηλού ρίσκου που δεν είναι τίποτα περισσότερο από αέρα κοπανιστό…. Από γκανιάν το στοίχημα έγινε φορκάστ…. Στα πλαίσια αυτά και με την παραίνεση προφανώς των ιδιωτών Τραπεζιτών, που πλέον ήταν «Σύμβουλοι διαχείρισης», άρχισαν  να επενδύουν σε ένα καινούριο χρηματοοικονομικό «φρούτο»: Τα λεγόμενα Δομημένα ομόλογα.  «Δομημένο» ή «σύνθετο» ομόλογο, με την ευρεία έννοια του όρου είναι ομόλογα που η απόδοσή τους εξαρτάται από κάποια συνθήκη. Αν ας πούμε η συνθήκη είναι ότι η διακύμανση στην ισοτιμία δολαρίου ευρώ στο τέλος της περιόδου δεν θα ξεπεράσει το 10% θα σου δώσει απόδοση 5% αν όμως την ξεπεράσει δεν έχεις απόδοση. Είναι δηλαδή ομόλογα υψηλού ρίσκου με χαρακτήρα στοιχήματος. Την περίοδο μετά το 2004 τα ομόλογα αυτά μπορούσαν να αγοραστούν από τις διοικήσεις των ταμείων  χρησιμοποιώντας όχι τα κεφάλαια υψηλού κινδύνου (το 23%) αλλά από το 77% των αποθεματικών που προορίζονταν για επενδύσεις σε σταθερούς  τίτλους. Ο εκδότης εξασφαλίζει φτηνό χρήμα μεταβιβάζοντας το ρίσκο και σε τελική ανάλυση το κόστος της χρηματοδότησης του, στον αγοραστή του ομολόγου. Αυτή τη φορά τα ασφαλιστικά ταμεία χρηματοδοτούν τις Τράπεζες με κίνδυνο απώλειας του κεφαλαίου. Η τελευταία μεγάλη ληστεία συντελέστηκε με το κούρεμα των ομολόγων που επέφερε μείωση των αποθεματικών τους κατά 40-50 ποσοστιαίες μονάδες (επίσημα στοιχεία μιλάνε για το ποσό των 12 δις ευρώ σε μια νύχτα) . Και βέβαια το διαρκές έγκλημα της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων (η καταβολή χαμηλών μισθωμάτων από φορείς του Δημοσίου που στεγάζονται σε κτίρια ιδιοκτησίας των Ταμείων, οι μισθώσεις σε ιδιώτες και οι υπεκμισθώσεις από αυτούς με τεράστια κέρδη σε βάρος των Ταμείων).
Συμπέρασμα: Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αποτέλεσαν για όλη την μεταπολεμική περίοδο και μέχρι σήμερα ένα ακόμη μέσο για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
Αφήστε λοιπόν τα παραμύθια περί υψηλών συντάξεων και περί αγάμων θυγατέρων και φέρτε πίσω τα κλεμμένα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6977290244

«Συνδικαλιστές» και ΟΠΑΔΟΙ.

Με έκπληξη πήρα την «εφημερίδα» του Συλλόγου της παρέας Λουκόπουλου, Μπαλωμένου και Σια… Με ορισμένους από τους «συναδέλφους» αυτούς, δυστυχώς έχω πιεί κι ένα ποτηράκι. Δεν πίστευα ότι ο κομματικός φανατισμός τους και η κομματική τους υποτέλεια, θα τους οδηγούσε σε αυτό το κύριο άρθρο, νεοδημοκρατικής προπαγάνδας και μάλιστα με τις σημερινές συνθήκες Νεοδουλοπασοκοδημαρικής προπαγάνδας. Τη στιγμή που για μια ακόμη φορά σφαγιάζονται οι συντάξεις μας κύριες και επικουρικές από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τα λουλούδια αυτά του κομματικού συνδικαλισμού, ελπίζουν από τη νέα συγκυβέρνηση αλλά κρατούν και πισινή… Τη στιγμή που θα έπρεπε να βρίσκονται στους ΔΡΟΜΟΥΣ, αυτοί γράφουν γλύφοντας τους «κυβερνώντες» υποτελείς των Μερκολάντ που ξεπουλούν χώρα και λαό!
Αιδώς Αργείοι!!!

Β. Καψής
          


Συναδέλφισες/οι
Τον τελευταίο 1 ½ χρόνο ζούμε πραγματικά ένα εφιάλτη.
Η πολιτική της τρομοκρατίας που εφαρμόζουν οι Κυβερνώντες οδηγεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους στην αβεβαιότητα και στην απόγνωση.
Οι  περικοπές των μισθών, οι απολύσεις, το κούρεμα αλλά και η αφαίμαξη των ασφαλιστικών Ταμείων οδηγούν εσκεμμένα σε ελλείμματα  προκειμένου να  φτάσουν τις συντάξεις στα 600,00 ευρώ όπως αυτό ορίζει το μνημόνιο που έχουν υπογράψει. Με  το  πρόσχημα ότι τα Ταμεία είναι ελλειμματικά,  κάθε δίμηνο, δεχόμαστε  επιδρομές στις συντάξεις μας Κύριες και Επικουρικές γεγονός που τους περισσότερους από εμάς  έχει φέρει σε απελπισία. Λεηλατούν τις συντάξεις μας ακόμα και τις Επικουρικές που είναι καθαρά δικά μας λεφτά και τις έχουμε πάρει σύμφωνα με την κάθε φορά υφιστάμενη νομοθεσία δουλεύοντας από 32 έως 35 χρόνια ο καθένας. Την ίδια περίοδο και αντί να πατάξουν τα φαινόμενα της εισφοροδιαφυγής , της φοροδιαφυγής, της ρεμούλας και της διαφθοράς κλπ προκλητικά αφήνουν  απείραχτες τις  δικές τους  συντάξεις, όταν οι περισσότεροι από αυτούς (Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες κ.λ.π. δηλαδή όλοι οι παρατρεχάμενοι της εξουσίας) παίρνουν  δύο και τρεις, χωρίς ποτέ σχεδόν να έχουν εργαστεί.
Τρανταχτό παράδειγμα εργατοπατερισμού, υπηρέτης αυτής της άθλιας αντιασφαλιστικής και απάνθρωπης πολιτικής είναι ο γνωστός σε όλους μας εργατοπατέρας  και  Υπουργός  Εργασίας   Κουτρουμάνης. Όσο ήταν ο κύριος αυτός Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, γνωρίζοντας περισσότερο από τον καθένα τα  αποθεματικά τους, μας ξεσήκωνε  για διεκδικήσεις λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν.   Με δική του προτροπή καταφύγαμε  δικαστικά για τον Λάφκα του Μητσοτάκη που και  τελικά τον κερδίσαμε. Όταν όμως  τον έκαναν Υπουργό  έχοντας πλήρη  συνδικαλιστική στήριξη και χωρίς ουσιαστική αντίδραση, από το Συνδικαλιστικό Κίνημα (ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες κλπ) νομοθετεί τη λεηλασία των συντάξεων , καταργεί Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και έτσι μας οδήγησαν σ΄ ένα εργασιακό μεσαίωνα που ούτε η χούντα διανοήθηκε να εφαρμόσει . Δοξάστε τους και αυτούς και την Κυβέρνηση τους!!!  Ξέχασε τα παχιά λόγια περί προστασίας των εργαζόμενων και συνταξιούχων και εφήρμοσε τρεις Λάφκα και σαν πολιτικός απατεώνας λήστεψε και συνεχίζει να ληστεύει τους κόπους 35 χρόνων εργασίας γνωρίζοντας ότι και πάλι θα δικαιωθούμε στα Δικαστήρια αλλά σε 6 με 7 χρόνια που συνήθως κάνουν να βγουν οι αποφάσεις. Ελπίζει ο άθλιος ότι οι μισοί θα έχουμε πεθάνει μέχρι τότε.
           Περιμέναμε όμως αντίδραση από τα θεσμικά όργανα  των συνταξιούχων  δηλαδή Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδία.  Υπήρξε κάποια αντίδραση, κάποια συγκέντρωση, κάποια δυναμική διαμαρτυρία; Χωρίς να υπερβάλλω, τίποτα  από αυτά δεν έγινε. Ίσως διότι οι πλειοψηφίες των συναδέλφων στους Συλλόγους αυτούς έχουν πολλά χρόνια σε σύνταξη και προφανώς οι περικοπές αυτές δεν τους  άγγιξαν προς το παρόν. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι έρχεται και  η σειρά τους και κάποιοι άλλοι ίσως με τον κοινωνικό αυτοματισμό  που φρόντισαν οι κυβερνόντες να καλλιεργήσουν ίσως και να μας φθονούσαν που παίρναμε κάποια χρήματα περισσότερα από αυτούς. 
           Κάποιοι λοιπόν συνάδελφοι αποφασίσαμε ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα τέρμα σε αυτήν την πολιτική της εξαθλίωσης της λεηλασίας και της υποτέλειας. Για να γίνει αυτό έπρεπε να αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά. Οι επαφές που κάναμε με τον δικό μας Σύλλογο Συνταξιούχων Ο.Τ.Ε., ώστε να μην οδηγηθούμε σε διάσπαση, δεν οδήγησαν πουθενά. Αρνήθηκαν έστω και μία συγκέντρωση καλώντας και τους άλλους Συλλόγους προς ενημέρωση των συναδέλφων συνταξιούχων ή έστω μία δυναμική κινητοποίηση. Με δεδομένη πλέον την άρνηση σκεφτήκαμε ότι κάτι καινούργιο έπρεπε να γίνει.
            Με συνεχείς και επίπονες διαδικασίες, ερχόμενοι και σε επαφή με συναδέλφους από άλλους χώρους καταλήξαμε ότι έπρεπε να ξεφύγουμε από τα στενά πλαίσια του Ο.Τ.Ε. και να κάνουμε κάτι καινούργιο. Άρχισε να γεννιέται το Κίνημα Συνταξιούχων.
            Έγιναν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις. Ομόφωνα δόθηκε εντολή για τη δημιουργία του Κινήματος. Φτιάξαμε το καταστατικό. Κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο και μέχρι τις 15 του Ιούνη θα έχουμε την έγκριση και τη σφραγίδα μας. Μακριά από κόμματα και παρατάξεις παλεύοντας για τα αιτήματά μας. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία του αγώνα έως ότου μας επιστρέψουν πίσω ό,τι  μας έκλεψαν, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ.
            Με αυτές τις αρχές επισκεφτήκαμε κόμματα, ανταλλάξαμε απόψεις και τις θέσεις των κομμάτων, όπως διατυπώθηκαν, δημοσιεύσαμε στο επίσημο SIΤE μας (http://pes-ote.blogspot.com) και επιπλέον βγάλαμε αφίσα με τις φωτογραφίες όλων αυτών που ψήφισαν για την εξαθλίωσή μας.
Σας καλούμε στη συγκέντρωση που θα κάνουμε στις 24 του Μάη για να σας ενημερώσουμε και ελπίζουμε ότι και εσείς θα πυκνώσετε τις τάξεις μας.. Εμείς ξεκινήσαμε! Τίποτε δεν πρόκειται να μας σταματήσει!
ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ.
Ο αγώνας τώρα αρχίζει!
          
           ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΝΑΣ


Συνάδελφοι,
Στην τελευταία μας συνάντηση 15/3/2012, αν θυμάμαι καλά είχαμε συμφωνήσει να πάει πρωτοδικείο το καταστατικό, με τις όποιες προτάσεις μας, μέχρι το τέλος του μήνα.
Σήμερα έχουμε 21/4/2012, δηλαδή πέρασε ένας μήνας και μια βδομάδα από τότε, για να γίνει προώθηση του καταστατικού στο πρωτοδικείο.
Η επιτροπή που ανέλαβε το έργο σίγησε…
Έχω την εντύπωση ότι ο καθένας από τους εμπνευστές της κίνησης, ακολουθεί το προεκλογικό πρόγραμμα ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΞΕΧΑΣΑΝ, ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις διαμαρτυρίας ΠΡΙΝ τις εκλογές.
Αγαπητοί μου, ΑΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ να φτιάξουμε άλλο ένα σωματείο, για να έχουν κάποιοι τη σφραγίδα, με σκοπό την προσωπική τους προβολή, εγώ δεν επρόκειτο να συμμετάσχω.
Η αποφυγή συνάντησης μας, για να δούμε (και όχι να αλλάξουμε) και να «εγκρίνουμε» το καταστατικό, όπως ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ η επιτροπή, κατά την άποψη μου είναι απαράδεκτη και ύποπτη, για τη νοοτροπία και τους στόχους που πιθανόν να είχαν κάποιοι.
Επιφυλάσσομαι λοιπόν για την παραμονή μου στην «κίνηση» αυτή….
Βασίλης Καψής


Με Κόντρα …                                                                                                           Τον Καιρό
      e-mail:pbrofas@yahoo.gr
18/ 4/ 2012ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ!
Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες
Τα δυο πρώτα σκοτεινά μνημονιακά χρόνια πέρασαν. Όλα και όλοι όμως μας προειδοποιούν, μας ανακοινώνουν και μας απειλούν: Θα ακολουθήσουν ακόμα χειρότερα χρόνια!
Οι εκλογές δεν διεξάγονται για να αποφασίσει ο λαός ελεύθερα για το μέλλον του. Aναγκάστηκαν να τις προκηρύξουν με στόχο να αποτελέσουν άλλοθι και νομιμοποίηση για να αποκτήσουν «λαϊκή συναίνεση» οι συνεχιστές του ίδιου δρόμου. Ανεξάρτητα όμως από τον δρόμο που θα πάρουν τα πράγματα για μας τους συνταξιούχους δεν αφήνουν καμιά επιλογή.
 Μας δείχνουν σαν μονόδρομο την Κόλαση του Δάντη και μας λένε κουνώντας το δάχτυλο: «αφήστε πίσω σας κάθε ελπίδα, αυτός ο δρόμος δεν έχει καμιά επιστροφή»!
Από τώρα μας ανακοινώνουν ότι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν κι άλλες περικοπές συντάξεων. Το λένε κομψά ή από κεκτημένη ταχύτητα και δεν αναφέρουν ότι άλλη μια ακόμα περικοπή δεν περικόπτει αλλά ουσιαστικά καταργεί τις συντάξεις. Τις κάνει όλες «βοηθήματα»!
Γιατί βοήθημα είναι η «σύνταξη» των 600 και 700 ευρώ. Σ’ αυτό το όριο καταρχήν συρρικνώνουν όλες τις συντάξεις. Για να αποτελέσουν αφετηρία για τα επόμενα γιουρούσια, τις επόμενες περικοπές. Γιατί οι μισθοί Βουλγαρίας πρέπει να συνοδεύονται και με συντάξεις της ίδιας χώρας και της Αλβανίας, του Μπαγκλαντές ή της Ινδίας. Μισθοί και συντάξεις στα 300 ευρώ και πολλά λέμε.
«Μισθοί, συντάξεις Ινδιών και τιμές Βρυξελλών». Αυτό είναι το καινούριο σύνθημα, η νέα «Μεγάλη Ιδέα» της εκφυλισμένης πολιτικοοικονομικής λυκοσυμμαχίας που παριστάνει την ηγεσία της χώρας.
Απέναντι σ’ αυτή τη βάρβαρη και διαρκή επίθεση όμως και στο κοινωνικό ολοκαύτωμα που εξελίσσεται για εμάς και τα παιδιά μας, έχουμε το δικαίωμα να παραμένουμε παθητικοί παρατηρητές, απλοί ψηφοφόροι και οιονεί κοψοχέρηδες;
Εμείς το τολμήσαμε και λέμε ΟΧΙ, ως εδώ!
Ξεκινήσαμε και επιλέγουμε τον μοναδικό δρόμο που μένει ανοιχτός.
Τον δρόμο της ελπίδας και του αγώνα.
Τον δρόμο για περηφάνια κι αξιοπρέπεια.
Ελπίζουμε ότι με την δική σας συμμετοχή θα αρθρώσουμε ένα μεγάλο και βροντερό ΟΧΙ.
 Ένα όχι όλων των συνταξιούχων που τόσο μας έλλειψε όλη αυτήν την επίμαχη περίοδο.

Λέμε όχι λοιπόν:
·    Σε όσους αποφασίζουν πριν από εμάς για εμάς.
·    Σε όλους αυτούς τους ακατανόμαστους που χρησιμοποίησαν την λαϊκή ψήφο για να παραδώσουν την χώρα, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την νεολαία στις ορέξεις των ξένων δανειστών και των ντόπιων υπηρετών τους.
·    Λέμε όχι σ’ αυτούς που αποκαλούν την καταλήστευση των συντάξεών μας
«αναγκαίες περικοπές» .
·    Λέμε όχι σε όσους αναίσχυντους χρησιμοποιούν τις συντάξεις μας σαν δικό τους ATM και αφαιρούν κατά το δοκούν όσα χρήματα χρειάζονται αυτοί και οι δανειστές τους.
·    Λέμε όχι σε όσους «ευαίσθητους» κατακεραυνώνουν τους προηγούμενους με το φαρισαϊκό επιχείρημα «δεν ντρέπεστε να κόβετε τις συντάξεις των 600 ευρώ;» δηλαδή τις μεγαλύτερες καλά κάνουν και τις κόβουν αγαπητοί μας «συνήγοροι»;
·    Λέμε όχι σε όλους όσους καλλιεργούν το μοντέλο του συνταξιούχου επαίτη, αναξιοπαθούντα και αξιολύπητου, που για ανθρωπιστικούς λόγους θα του πετάνε από κανα ξεροκόμματο αυτοί οι «φιλάνθρωποι» για να μην πεθάνει της πείνας.
·    Λέμε όχι στους κομματάρχες και στα κομματόσκυλα.  Στους συμβιβασμένους και στους παραιτημένους. Στους κουρασμένους και σ’ αυτούς που επαναπαύονται στις «δάφνες» τους. Σ’ αυτούς που μουντζώνουν τις πολιτικές περσόνες από τον καναπέ τους ενώ απολαμβάνουν το μεγαλύτερο ναρκωτικό που τους προσφέρει το σύστημα, την TV. Μαζί με δωρεάν διαφημίσεις και τρόπους σκέψης και απραξίας.
·    Σ’ αυτούς που παίζουν τάβλι στα συνταξιουχικά σωματεία ή στο Πολιτιστικό μας Κέντρο αμέριμνοι ή και χαιρέκακα και αρνούνται να ακούσουν ότι μετά την άγρια ληστεία στις συντάξεις των νεώτερων συναδέλφων τους χτυπάει και γι’ αυτούς η καμπάνα.
Λέμε όχι και δηλώνουμε παρόντες. Αναμετριόμαστε με τα λάθη, τις εμμονές και τις αδυναμίες μας.
Με τις εκλογές δεν τελειώνουν όλα. Αντίθετα τώρα μόλις αρχίζουν!
Το «κίνημα συνταξιούχων» ξεκινάει.
Κάναμε το πρώτο βήμα! Έχουμε να διανύσουμε όμως χιλιάδες χιλιόμετρα.
Συνάδελφε – Συναδέλφισσα σ’ αυτόν τον δρόμο, σ’ αυτήν τη διαδρομή σε καλούμε να προσθέσεις και την δική σου συμμετοχή. Αυτόν το δρόμο, αυτόν τον αγώνα τον οφείλουμε σ’ εμάς και στα παιδιά μας.
ΠΑ.Μ.
*Από αυτήν τη στήλη που θα υπογράφω με τα αρχικά μου, ελπίζω να επικοινωνώ μαζί σας για τα κοινά μας προβλήματα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Παναγιώτης Μπρόφας

4 σχόλια:

 1. Όσο η Διοικούσα Επιτροπή συσκεπτότανε, το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 εφαρμοζόταν: Το αποτέλεσμα στις 28 Μαϊου, για όσους παίρνετε τη σύνταξη για βιοποριστικούς λόγους.
  Διαβάστε λοιπόν:
  http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/135403/egkyklios-ika-gia-ti-meiosi-ton-syntaxeon

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2012 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ, ΔΩΣΑΜΕ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ (sic), ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΉΡΘΑΝ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ 50%!!!
  ΕΤΣΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, Ή ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ Ή ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΠΟΙΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΗΧΗΡΟ ΠΑΡΟΝ (sic).
  Ή ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ!!!
  ΖΗΗΗΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τρίτη, 12 Ιουνίου, 2012/16:47 / ΕΛΛΑΔΑ
  Τελευταία ενημέρωση: 16:48
  Εκτός ΕΟΠΥΥ τραπεζοϋπάλληλοι, δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί
  Αναστέλλεται η ένταξη στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των τομέων υγείας ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΕΤΕ και ΤΑΠΤΠΓΑΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) του ΤΑΥΤΕΚΩ, (είχε ιδρυθεί από κοινού με τις ΔΕΚΟ και είχε ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ την 1η Μαΐου) έως 31 Δεκεμβρίου 2012, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη, «καθώς έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης βιωσιμότητας και την μετατροπή του σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου».

  Οι συγκεκριμένοι τομείς υγείας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που υπήρχαν.

  Την εξαίρεσή του από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ έχει αποφασίσει και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) μετά την απόφαση των επιστημονικών συλλόγων -δικηγόρων, γιατρών και μηχανικών- που το συγκροτούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΕΓΟΜΑΙ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΝΙΚΟΣ ΕΧΩ ΜΙΑ ΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ 152 EUR ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΚΡΗ ΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΞΕΡΕΙ ΣΤΗΛΤΕ ΜΟΥ ΜΥΝΗΜΑ ΤΟ papnikpatra@gmail
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Επισκέψεις από 21-2-2012